Afvallen; Hoe krijg ik meer resultaat met minder inspanning?

Afvallen; Hoe krijg ik meer resultaat met minder inspanning

Kan het afvallen jou ook niet snel genoeg gaan? Wil jij het maximale halen uit jouw afslankpoging? En dat het liefst met zo min mogelijk inspanning? Let dan goed op, want we hebben een eyeopener voor je die je een enorme boost gaat geven bij het behalen én behouden van je streefgewicht.

Sleutelgewoontes

Het blijkt namelijk dat er bepaalde gewoontes zijn die het gemakkelijker maken om ook andere gezonde veranderingen aan te brengen in je leven. Deze gewoontes noemen we ‘sleutelgewoontes’ en je kunt ze vergelijken met een katalysator. Zodra je start met een sleutelgewoonte, start je ook veel gemakkelijker (soms zelfs onbewust) met andere verwante gewoontes. Je zou hiermee je resultaat op de weegschaal zelfs kunnen verdubbelen! Hieronder bespreken we daarom de drie belangrijkste sleutelgewoontes bij het afvallen en nooit meer aankomen.

1. Extra beweging zorgt ook voor een gezonder eetpatroon

Beweging blijkt niet alleen goed te zijn om strakker en fitter te worden, het zorgt er ook voor dat je automatisch gezonder gaat eten. Beweging is dus onmisbaar als je een gezond en slank lichaam wilt hebben én houden. Eén keer per week bewegen zou al genoeg zijn om andere gezonde gewoontes gemakkelijker in te passen in je leven.

2. Slaap je slank

Ja, je leest het goed: voldoende slapen is belangrijk voor een slank lichaam. Door te weinig slaap raakt je hormoonhuishouding uit balans en krijg je veel sneller lekkere trek. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen met slaapgebrek de volgende dag gemiddeld 385 kcal meer eten dan mensen die wel voldoende hebben geslapen. Dat komt overeen met ongeveer 4,5 boterham! Je bent dus veel beter in staat om verleidingen te weerstaan wanneer je uitgeslapen bent.

Als je in lichte mate maar wel chronisch slaaptekort hebt, ben je gevoeliger voor lekkere trek en verleidingen. Mogelijk is dit een reden waarom overgewicht vaker voorkomt bij mensen die minder dan zes uur slaap krijgen.

3. Houd een eetdagboek bij

Het bijhouden van een eetdagboek riep bij ons altijd wat weerstand op. We wisten toch zeker wel wat we op een dag gegeten en gedronken hadden?! Nee dus. Als je elke dag noteert wat je eet en drinkt, blijkt dat je vaak toch meer calorieën binnenkrijgt dan je dacht. Dan zie je opeens hoe vaak je iets extra’s eet, een collega trakteert, je de restjes van je (klein)kinderen opeet, een glaasje wijn drinkt of wat je eet tijdens het koken.

Een bijkomend voordeel van het bijhouden van een eetdagboek is het feit dat je automatisch minder gaat eten, omdat je bewuster bezig bent met je eetpatroon. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die dagelijks noteren wat ze eten, dubbel zo veel gewicht verliezen dan mensen die dat niet doen.

Het heeft geen zin om jezelf voor de gek te houden door te denken dat je goed oplet. Maak het concreet, schrijf op wat je eet. Of nog beter: houd in een app of voedingsprogramma bij wat je eet, zodat dit programma meteen berekent wat je precies binnenkrijgt. Wees eerlijk naar jezelf en schrijf echt álles op wat je eet en drinkt. Ook als je iets eet wat je normaal niet neemt, want dit komt vaker voor dan je denkt. Ook al sla je heel veel dingen af, het aantal keer dat je ‘nee’ zegt is geen goede graadmeter of je goed oplet of niet.

Dit is een fragment uit mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’. Wil je meer lezen? Download dan gratis 3 hoofdstukken uit het boek.

Wellicht ook interessant?

Waarom mei de ideale maand is om te starten met afvallen

Waarom mei de ideale maand is om te starten met afvallen

De zomer komt er weer aan. Heerlijk! Maar krijg jij het al benauwd als je alleen al aan je bikini denkt? En zou je daarom […]

Verder lezen
Dit is het geheimen dat vrouwen die na een dieet succesvol op gewicht blijven weten waardoor ze voorkomen dat ze weer aankomen.

Het geheimen dat vrouwen die succesvol op gewicht blijven weten waardoor ze voorkomen dat ze weer aankomen

Het is wat, dat afvallen én op gewicht blijven. Ja, ik zeg bewust afvallen ÉN op gewicht blijven, want afvallen lukt vaak nog wel. Maar […]

Verder lezen
bruine eieren

Zijn bruine eieren gezonder dan witte eieren?

De ene kip legt bruine eieren, de andere witte. Qua smaak is er eigenlijk geen verschil, maar toch eten Nederlanders liever bruine dan witte. Waarom […]

Verder lezen