Wanneer ben je eigenlijk bikiniproof?

Wanneer ben je bikiniproof

De zomervakantie komt in zicht en dat betekent dat we massaal weer in badkleding moeten. Voor de één iets om naar uit te kijken en voor de andere reden om totaal in paniek te raken, want niet bikiniproof.

Maar wat is dat eigenlijk bikiniproof? En wie bepaalt wanneer je wel en wanneer je niet in bikini kunt? Kun je met een klein zwembandje in je bikini of is dat echt not done? Is het überhaupt geoorloofd om boven de 40 nog een bikini aan te trekken? Of moeten we massaal aan het badpak met verhullende pareo?

Een online bitchfight

Op internet lopen de meningen sterk uit een. Doutzen Kroes krijgt ervan langs omdat ze te sexy in haar bikini ronddartelt, terwijl de plussize paspoppen van Nike genadeloos de grond in worden geboord, want te dik.

En wat mij nog het meest verbaast (en dan druk ik het nog zacht uit) is dat het niet de mannen zijn die genadeloos oordelen over wat wel en niet kan. Nee, het zijn de vrouwen die helemaal los gaan in een online bitchfight.  

Nooit goed genoeg!

En eigenlijk is dat niet eens zo vreemd. Als je dit vanuit de psychologie bekijkt, kan dit verklaard worden vanuit onzekerheid. Want wie zich zo genadeloos uit over een ander, heeft vaak ook een enorme interne criticus. Een stemmetje dat constant zegt: ‘niet goed genoeg’. Zodra je een oordeel over de ander uit, voel je je even wat beter. Want je voelt je dan even boven de ander staan. Maar dit is maar van korte duur. Want zodra je interne criticus een mogelijkheid ziet om jou weer de grond in te boren, grijpt hij zijn kans.

Deze interne criticus is  niet alleen actief op het gebied van je lichaamsperceptie, maar kan ook voorkomen op het gebied van werk, ouderschap en relaties.

Heb je een te dominante criticus dan kan deze je enorm in de weg staan bij het behalen van je doelen. Want alles wat je doet is nooit goed genoeg. Heb jij je streefgewicht behaald, dan zal de criticus toch nog iets vinden waar hij niet tevreden over is. Die ene broek die nog te strak zit, dat rolletje op je buik dat toch nog te veel aanwezig is, die billen die toch nog te dik zijn of dat losse vel op je buik.

Ego-type Criticus
Ego-type Criticus

Ik merk dit ook bij een enorm groot deel van de vrouwen die ik begeleid bij het afvallen en op gewicht blijven. Uitspraken als: ‘’Ja, ik ben nu wel afgevallen, maar ik moet nog zien of ik de kilo’s er wel afhoud’’ of ‘’Ik ben dan wel 10 kg afgevallen, maar ik ben er nog lang niet!’’. Enorme dooddoeners voor je motivatie als je het mij vraagt.

Een oproep aan alle vrouwen

Daarom zou ik een oproep willen doen aan alle vrouwen: Wees eens wat milder tegen jezelf en anderen. Laten we elkaar helpen in plaats van veroordelen. Laten we trots zijn op ons lichaam, welke vorm het ook heeft. Laten we zelf bepalen of we bikiniproof zijn. Laten we zelf bepalen of we wat aan ons gewicht willen doen of niet. En laten we elkaars keuze hierin respecteren.

Durf jij deze uitdaging aan?

Meer grip krijgen op je interne criticus?

Merk je dat je veel last hebt van je interne criticus tijdens het afvallen of op gewicht blijven? In mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’ vertel ik meer over deze criticus en hoe je hier mee om kunt gaan, zodat ook jij vol zelfvertrouwen in de spiegel kunt kijken. Wil jij dat ook? Download dan gratis 3 hoofdstukken uit mijn boek.

Nu afvallen nooit meer aankomen

Wellicht ook interessant?

Helpt het slikken van vitamine B supplementen tegen muggenbeten?

Helpt het slikken van vitamine B supplementen tegen muggenbeten?

Heb jij ook zo’n last van muggenbeten en heb je al van alles geprobeerd om muggen op afstand te houden? De afgelopen weken werd mij […]

Verder lezen
Spa rood gezond

Q & A: Is Spa Rood ongezond?

Regelmatig krijgen we in onze praktijk vragen over Spa Rood en andere soorten water met prik. Spa Rood zou te zout zijn, een slechte invloed […]

Verder lezen
Zijn koolhydraten snelle dikmakers

Zijn koolhydraten snelle dikmakers?

Koolhydraten zijn de makkelijkst beschikbare brandstof voor je lichaamscellen. Van alles wat je eet, gebruikt het lichaam altijd eerst de koolhydraten (of de alcohol). Koolhydraten […]

Verder lezen