Heb je lichamelijke of emotionele honger?

Heb jij lichamelijke of emotionele honger

Een gedragsverandering begint met het krijgen van inzicht. Door op te schrijven wat je eet, wanneer je eet en waarom je eet, krijg je inzicht in je eigen voedingsgedrag. Ga je snoepen en snaaien omdat je de rest van de dag bijna niets gegeten hebt? Of snoep je uit verveling of door vermoeidheid? In het eerste geval is er sprake van lichamelijke honger, in het tweede geval gaat het om emotionele honger. In de tabel hieronder zie je hoe je de verschillen kunt herkennen.

Lichamelijke honger

Merk je dat je lichamelijke honger hebt? Dan is er maar één oplossing: iets eten. Kies bij voorkeur basisvoedingsmiddelen, want je lichaam heeft voeding nodig en geen lege calorieën. Merk je dat je een emotionele eter bent, dan vind je hiervoor in hoofdstuk 2 van mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’ meer tips.

Honger door de verkeerde voeding

In mijn praktijk merk ik dat een bepaalde lichamelijke honger regelmatig verward wordt met emotionele honger. Deze honger wordt veroorzaakt door het eten van veel snelle koolhydraten. Doordat je bloedsuiker flink stijgt, gaat je lichaam heel veel insuline aanmaken. Door al die insuline daalt je bloedsuikerspiegel fors en dan krijgt je lichaam het signaal om weer te gaan eten om je bloedsuikerspiegel op peil te krijgen. Je krijgt dan een snack attack en gaat op zoek naar voedingsmiddelen die snel energie leveren. En dat zijn vaak voedingsmiddelen met veel snelle koolhydraten. Zo blijf je in de negatieve spiraal van snelle koolhydraten hangen en blijf je constant honger houden.

Merk je dat je hier last van hebt?

Vervang snelle koolhydraten dan door langzame koolhydraten. Ontbijtkoek met veel suiker kun je bijvoorbeeld vervangen door knäckebröd met vers fruit of vervang witte graanproducten door volkorenproducten. Probeer ook meer vezels, eiwitten en vet te eten en combineer koolhydraten met eiwitten. Eet je bijvoorbeeld veel appelmoes of altijd een zoet dessert? Vervang dit dan door minder zoete varianten of laat het weg.

Dit is een fragment uit mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’. In het boek geef ik nog veel meer tips over omgaan met lichamelijke en emotionele honger.

Ja, ik bestel dit boek

Bron tabel: Slank denken, slank leven Doris Wild Helmering & Dianne Hales

Wellicht ook interessant?

Ik ben 2 en ik zeg NEE!

Ik heb een superleuk neefje van 2. Voor hem ben ik tante Lien. En als hij me heel erg mist noemt hij me tante Lientje. […]

Verder lezen
Diëtist Eveline van de Waterlaat Wat zegt jouw kassabon over je eetgedrag?

Wat zegt jouw kassabon over je (eet)gedrag?

Afgelopen week werd ik geïnterviewd aan de hand van mijn meest recente kassabon door een journalist van NU.nl. Dit deed me meteen beseffen hoe leuk […]

Verder lezen
Eveline van de Waterlaat diëtist en toegepast psycholoog

Be careful what you wish for? Ben jij gek: wish zo much als je want

Zojuist las ik in het decembernummer van LINDA. magazine Linda’s editorial waarin ze iedereen adviseert om zijn of haar wensen uit te spreken: ‘’Be careful […]

Verder lezen