Een gedragsverandering begint met het krijgen van inzicht. Door op te schrijven wat je eet, wanneer je eet en waarom je eet, krijg je inzicht in je eigen voedingsgedrag. Ga je snoepen en snaaien omdat je de rest van de dag bijna niets gegeten hebt? Of snoep je uit verveling of door vermoeidheid? In het eerste geval is er sprake van lichamelijke honger, in het tweede geval gaat het om emotionele honger. In de tabel hieronder zie je hoe je de verschillen kunt herkennen.
Lichamelijke honger
Merk je dat je lichamelijke honger hebt? Dan is er maar één oplossing: iets eten. Kies bij voorkeur basisvoedingsmiddelen, want je lichaam heeft voeding nodig en geen lege calorieën. Merk je dat je een emotionele eter bent, dan vind je hiervoor in hoofdstuk 2 van mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’ meer tips.
Honger door de verkeerde voeding
In mijn praktijk merk ik dat een bepaalde lichamelijke honger regelmatig verward wordt met emotionele honger. Deze honger wordt veroorzaakt door het eten van veel snelle koolhydraten. Doordat je bloedsuiker flink stijgt, gaat je lichaam heel veel insuline aanmaken. Door al die insuline daalt je bloedsuikerspiegel fors en dan krijgt je lichaam het signaal om weer te gaan eten om je bloedsuikerspiegel op peil te krijgen. Je krijgt dan een snack attack en gaat op zoek naar voedingsmiddelen die snel energie leveren. En dat zijn vaak voedingsmiddelen met veel snelle koolhydraten. Zo blijf je in de negatieve spiraal van snelle koolhydraten hangen en blijf je constant honger houden.
Merk je dat je hier last van hebt?
Vervang snelle koolhydraten dan door langzame koolhydraten. Ontbijtkoek met veel suiker kun je bijvoorbeeld vervangen door knäckebröd met vers fruit of vervang witte graanproducten door volkorenproducten. Probeer ook meer vezels, eiwitten en vet te eten en combineer koolhydraten met eiwitten. Eet je bijvoorbeeld veel appelmoes of altijd een zoet dessert? Vervang dit dan door minder zoete varianten of laat het weg.
Dit is een fragment uit mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’. In het boek geef ik nog veel meer tips over omgaan met lichamelijke en emotionele honger.
Bron tabel: Slank denken, slank leven Doris Wild Helmering & Dianne Hales