Heb je lichamelijke of emotionele honger?

Heb jij lichamelijke of emotionele honger

Een gedragsverandering begint met het krijgen van inzicht. Door op te schrijven wat je eet, wanneer je eet en waarom je eet, krijg je inzicht in je eigen voedingsgedrag. Ga je snoepen en snaaien omdat je de rest van de dag bijna niets gegeten hebt? Of snoep je uit verveling of door vermoeidheid? In het eerste geval is er sprake van lichamelijke honger, in het tweede geval gaat het om emotionele honger. In de tabel hieronder zie je hoe je de verschillen kunt herkennen.

Lichamelijke honger

Merk je dat je lichamelijke honger hebt? Dan is er maar één oplossing: iets eten. Kies bij voorkeur basisvoedingsmiddelen, want je lichaam heeft voeding nodig en geen lege calorieën. Merk je dat je een emotionele eter bent, dan vind je hiervoor in hoofdstuk 2 van mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’ meer tips.

Honger door de verkeerde voeding

In mijn praktijk merk ik dat een bepaalde lichamelijke honger regelmatig verward wordt met emotionele honger. Deze honger wordt veroorzaakt door het eten van veel snelle koolhydraten. Doordat je bloedsuiker flink stijgt, gaat je lichaam heel veel insuline aanmaken. Door al die insuline daalt je bloedsuikerspiegel fors en dan krijgt je lichaam het signaal om weer te gaan eten om je bloedsuikerspiegel op peil te krijgen. Je krijgt dan een snack attack en gaat op zoek naar voedingsmiddelen die snel energie leveren. En dat zijn vaak voedingsmiddelen met veel snelle koolhydraten. Zo blijf je in de negatieve spiraal van snelle koolhydraten hangen en blijf je constant honger houden.

Merk je dat je hier last van hebt?

Vervang snelle koolhydraten dan door langzame koolhydraten. Ontbijtkoek met veel suiker kun je bijvoorbeeld vervangen door knäckebröd met vers fruit of vervang witte graanproducten door volkorenproducten. Probeer ook meer vezels, eiwitten en vet te eten en combineer koolhydraten met eiwitten. Eet je bijvoorbeeld veel appelmoes of altijd een zoet dessert? Vervang dit dan door minder zoete varianten of laat het weg.

Dit is een fragment uit mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’. In het boek geef ik nog veel meer tips over omgaan met lichamelijke en emotionele honger.

Ja, ik bestel dit boek

Bron tabel: Slank denken, slank leven Doris Wild Helmering & Dianne Hales

Wellicht ook interessant?

Help! Hoe zorg ik dat ik niet aankom tijdens de feestdagen?

Vraag jij je ook af hoe je de feestdagen doorkomt zónder te veel extra kilo’s? En bederft dit gevoel jouw feestpret? Met onderstaande tips krijg […]

Verder lezen
Dit is het geheimen dat vrouwen die na een dieet succesvol op gewicht blijven weten waardoor ze voorkomen dat ze weer aankomen.

Het geheimen dat vrouwen die succesvol op gewicht blijven weten waardoor ze voorkomen dat ze weer aankomen

Het is wat, dat afvallen én op gewicht blijven. Ja, ik zeg bewust afvallen ÉN op gewicht blijven, want afvallen lukt vaak nog wel. Maar […]

Verder lezen
Van deze soort koolhydraten val je juist wél af!

Van deze soort koolhydraten val je juist wél af!

We weten allemaal dat het eten van te veel  koolhydraten (suiker en zetmeel), niet goed is voor onze gezondheid en ons gewicht. Maar er is […]

Verder lezen