Hoe bepaal ik mijn streefgewicht?

Streefgewicht bepalen

Regelmatig krijg ik de vraag wat een goed streefgewicht is bij het afvallen. Een aantal factoren spelen hierbij een rol. In dit blogartikel vertel ik hoe jij kunt bepalen wat het streefgewicht is dat bij jou past.

Wat is ideaal en wat is haalbaar?

Bij het berekenen van je streefgewicht is het niet alleen belangrijk om naar je ideaal gewicht te kijken, maar ook naar het feit of het haalbaar is om dit gewicht na te streven.

Om je ideaal gewicht te berekenen, gebruiken we de volgende formule:

Ideaal lichaamsgewicht = 22,5 x lichaamslengte (in m) x lichaamslengte (in m)

Heb je de som gedaan? Je hebt dan uitgerekend wat je gewicht zou zijn bij een Body Mass Index

(BMI) van 22,5. Je BMI is de verhouding tussen je lengte en gewicht. In de volgende figuur zie je welke BMI waarden gezond zijn en hoe je je huidige BMI kunt berekenen.

BMI = Gewicht (in kg) / (lengte (in m) x lengte (in m))

BMI

Als je straks gaat afvallen zijn niet alleen de kilo’s op de weegschaal belangrijk. We adviseren om ook je tailleomvang en je vetpercentage te meten om je voortgang bij te houden.

Je tailleomvang meet je op het smalste gedeelte van je buik. Dat is een stukje boven je navel, tussen je bekken en je onderste rib.  Goed om te weten: één kilo gewichtsverlies zorg voor ongeveer één cm taille-afname.

Voor het meten van je vetpercentage heb je een weegschaal nodig met een vetmeter. Veel consumentenweegschalen wijken te veel af voor een goede meting. Laat je vetpercentage daarom opmeten door een diëtist of gewichtsconsulent. Je vetpercentage (en daarmee ook je totale gewicht) stijgt naarmate je ouder wordt. Het is daarom niet realistisch om het gewicht na te streven dat je bijvoorbeeld had als tiener.

Je weet nu wat je ideaal lichaamsgewicht is. Maar daarnaast vinden wij het óók belangrijk om te kijken naar wat voor jou haalbaar is. Heb je een zeer dominant Ego-type de Bourgondiër in je Ego? Dan is het nog maar de vraag of het haalbaar is om twintig kilo af te vallen. Of misschien lukt het afvallen wel, maar wordt op gewicht blijven een grotere uitdaging. Laat je nu niet direct ontmoedigen: afvallen en op gewicht blijven is zeker niet onmogelijk. Maar het vraagt wel om een gedragsverandering. Dus: er blijft werk aan de winkel.

Jouw streefgewicht; Hoe hoog leg jij de lat?

Wil je meer dan vijftien kilo afvallen, dan krijg je te maken met lichamelijke en psychische hobbels in het afvalproces. Wanneer je na maanden het punt hebt bereikt dat er vijftien kilo af is, dan kunnen dominante Ego-types het proces gaan boycotten. Zij winnen steeds meer invloed terug op je gedrag en soms raak je dan even de grip op het afvalproces kwijt. Daarnaast moet je lichaam wennen aan je nieuwe gewicht en je vetcellen gaan schreeuwen om weer gevuld te worden. Met als gevolg dat je meer honger krijgt en je motivatie moeilijker is vol te houden. We zeggen zeker niet dat het onmogelijk is om meer dan vijftien kilo af te vallen, maar soms kan het verstandig zijn om de lat wat lager te leggen en eerst voor vijftien kilo gewichtsverlies te gaan. Lukt het je om dit een tijdje vast te houden, dan kun je later alsnog een aantal kilo’s meer afvallen.

Set point

Wetenschappers proberen al jaren het geheim van het zogenoemde ‘set point’ te ontdekken.

Hoe het precies zit is nog niet duidelijk, maar de theorie luidt als volgt. Je lichaam probeert je gewicht min of meer constant te houden. Dit wordt jouw ‘set point gewicht’ genoemd. Dit set point ligt niet helemaal vast op één punt, er zit een marge in van een paar kilogram naar boven en naar beneden. Jouw set point gewicht is uniek en hoort bij jouw genen, hormonen, eetgedrag en leefstijl.

De meeste vrouwen weten, als ze objectief kijken, eigenlijk best wel welk streefgewicht het beste bij hen past. Dit is vaak het gewicht waar je heel moeilijk onder komt en waar je vaak op blijft hangen tijdens het afvallen. Sommige vrouwen herkennen hun set point gewicht ook aan het feit dat ze jaren dit gewicht gewogen hebben.

Als je gaat afvallen en je gewicht komt onder jouw set point, dan stelt de theorie dat het lastiger wordt om op gewicht te blijven. Je lichaam, genen, hormonen en psyche komen dan in opstand. Ook zou je set point langzaam stijgen naarmate je zwaarder wordt.

Deze tekst is een fragment uit mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’. Wil je verder lezen? Bestel dan nu het boek.

Nu afvallen nooit meer aankomen

Wellicht ook interessant?

Iedere dag chocolade? Hell, yes!

Wie is er nu niet dol op chocolade? Maar is het gezond om elke dag een beetje te snoepen? Dat is de vraag die Olga […]

Verder lezen
gin tonic zonder suiker en alcohol

Gin tonic zonder suiker en alcohol

gin tonic zonder suiker en alcohol

Verder lezen

Ik had een dikke kater

Wist je dat wilde vogels, net als de meeste andere wilde dieren, nooit te zwaar worden? Dat kan ook niet anders, want zodra dit het […]

Verder lezen