Hoe we in de supermarkt verleid worden om ongezonde keuzes te maken

Hoe we in de supermarkt verleid worden om ongezonde keuzes te maken

Kom je regelmatig met veel meer spullen thuis dan je van plan was te kopen bij de supermarkt? Dat is niet vreemd, want supermarkten doen er van alles aan om je te verleiden om meer (on)gezonde producten te kopen. Wist je dat de basisvoedingsmiddelen die we allemaal nodig hebben, zoals vlees, brood, kaas en zuivel, allemaal in de buitenste rand van de winkel staan en de ongezondere producten in de looppaden daarnaartoe? Wanneer je kwark wilt kopen, moet je dus eerst langs het schap met chocolade. En als je even niet oplet, zwicht je voor een reep chocolade of doos bonbons die ‘toevallig’ in de aanbieding zijn.

Zo heel toevallig blijkt dat echter niet te zijn, want volgens het onderzoeksrapport ‘Supers Gezonder?’ blijkt dat ongezonde producten veel vaker in de aanbieding zijn dan gezonde producten. Ook blijkt uit dit rapport dat supermarkten veel meer schapruimte inruimen voor ongezonde producten. En dat er vaker ongezonde producten bij de kassa liggen.

Gelukkig blijkt er een oplossing voor dit probleem te zijn. Uit een onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat we de helft minder ongezonde producten kopen wanneer we onze boodschappen online doen. Online worden we minder verleid dan offline. Ongezonde aankopen zijn vaak ongeplande aankopen en daardoor belandt er vaker iets ongezonds in je fysieke winkelwagentje dan wanneer je je aankopen digitaal doet. Ook het feit dat we bij online shoppen de producten niet direct na het kopen op kunnen eten blijkt van invloed te zijn op onze beslissing om iets wel of niet te kopen.

Vind je het niet prettig om online boodschappen te doen? Soms moet je gewoon even een drempel over, omdat het onbekend is en onbekend maakt onbemind. Heeft jouw supermarkt geen mogelijkheid om online boodschappen te doen, dan hebben we een aantal handige tips voor je:

  • Maak altijd een boodschappenlijstje en probeer niet meer te kopen dan wat daar op staat.
  • Probeer je bezoek aan de supermarkt zo kort mogelijk te houden.
  • Als het even mogelijk is, laat dan je kinderen thuis.
  • Focus je op de producten die op je lijstje staan en vraag je bij ieder product dat niet op je lijstje staat en dat je wel in je karretje wilt leggen af of je dit echt nodig heb. Of koop je het uit gewoonte omdat het in de aanbieding is?
  • Zorg dat je wat gegeten hebt voordat je naar de supermarkt gaat. Wanneer je trek hebt, is het veel moeilijker om verleidingen te weerstaan.

Dit is een fragment uit mijn boek Nu afvallen en nooit meer aankomen.


Wil je meer lezen?

Wellicht ook interessant?

Schrijf jezelf slank met een (eet)dagboek

Afgelopen week keek ik voor de tweede keer naar de film Freedom Writers. Normaal gesproken kijk ik niet meerdere malen naar dezelfde film, maar deze […]

Verder lezen
Interview met Flair over plannen en mijn boodschappen ritueel

Dit ritueel is onmisbaar bij het afvallen en op gewicht blijven

Deze week sta ik met een interview in het blad Flair. Ik werd geïnterviewd over ons boodschappen ritueel. De journalist vroeg me hoe het ons […]

Verder lezen
Slanke hapjes kerst

Leuke slanke kersthapjes

Zijn de feestdagen voor jou ook een drama als het om je gewicht gaat? Je hebt de ene verleiding nog niet weerstaan of de volgende […]

Verder lezen