Q & A: Is Spa Rood ongezond?

Spa rood gezond

Regelmatig krijgen we in onze praktijk vragen over Spa Rood en andere soorten water met prik. Spa Rood zou te zout zijn, een slechte invloed op je tandglazuur hebben en je zou er dik van worden. Maar kloppen deze beweringen wel? In deze blog beantwoorden we al deze vragen.

Is Spa Rood te zout?

We weten allemaal dat te veel zout een slechte invloed heeft op je bloeddruk en je nierfunctie. Maar hoe zit het met de hoeveelheid zout in water?

Soort water Mg natrium/zout per liter
Kraanwater 20 mg natrium – 50 mg zout
Mineraalwater Dit kan erg verschillen per soort/merk
Spa Rood (mineraalwater) 5 mg natrium – 12,5 mg zout
Bronwater 10 mg natrium – 25 mg zout

In onderstaande tabel zie je een overzicht van verschillende soorten water en de hoeveelheid zout hierin. Zoals je kunt zien bevat Spa Rood minder zout dan water uit de kraan! Wat je proeft aan water met koolzuur is dat het zuurder is dan kraanwater.

Let op, de hoeveelheid zout kan erg variëren per merk mineraalwater. Wil je weten hoeveel zout er precies in je flesje mineraalwater zit? Kijk dan op het etiket. Wanneer er meer dan 200 mg natrium per liter is het water te zout.

Een voorbeeld:
Hieronder zie je de voedingswaarde van Jumbo mineraalwater met koolzuur. Deze bevat 5 mg natrium per liter. Dat is ver onder de hierboven aangegeven 200 mg natrium. Dat betekent dat dit flesje mineraalwater een prima keuze is.

Jumbo mineraalwater met koolzuur
Jumbo mineraalwater met koolzuur

Verschil zout en natrium

Als je op het etiket gaat kijken houd er dan rekening mee dat natrium niet hetzelfde is als zout. (Keuken)zout bestaat uit natrium en chloride. 1 gram zout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride.

Het advies voor volwassenen is om maximaal 6 gram zout (ofwel 2,4 gram natrium) per dag binnen te krijgen. De meeste soorten water leveren dus maar een hele kleine bijdrage aan de hoeveelheid zout die je binnen krijgt en kun je dus met een gerust hart drinken.

Is bruisend water slecht voor je tanden?

Ook hier hebben we weer goed nieuws voor je. In Spa Rood (en andere soorten bruisend water) zit enkel koolzuur, wat niet zo heel zuur is. Als je Spa Rood drinkt, zal dat voor een kleine daling van de pH-waarde in je mond zorgen. Maar het speeksel neutraliseert dat vrijwel direct.
In andere koolzuurhoudende dranken (dus ook de light versies), zoals Fanta en cola zitten naast koolzuur ook nog andere zuren (citroen-, fosfor- of appelzuur) die wel schadelijk zijn voor je tandglazuur. Een paar glazen koolzuurhoudend water per dag zijn dus niet slecht voor je tanden.

Word je dik van water met prik?

Ook dat is een fabel. Recentelijk verscheen er een onderzoek dat zou aantonen dat je dik zou worden van water met prik. Dit betrof echter een onderzoek met ratten die de hele dag door water met prik kregen. Er is hiervoor onvoldoende onderzoek bij mensen gedaan. Ook zijn er maar heel weinig mensen die alleen maar koolzuurhoudend water drinken. Af en toe een glas water met prik kan dus prima.

Conclusie

Een paar glazen water met prik per dag is niet slecht voor je gezondheid en je wordt er ook niet dik van. Bruisend water is dus een prima keuze, vooral als je het drinkt in plaats van suikerhoudende frisdranken.

 

Meer tips over gezonde suikervrije dranken vind je ook in ons gloednieuwe e-book ‘Slanke snacks en dranken’.

Cover e-book Slanke snacks en dranken

Wellicht ook interessant?

Waarom wilskracht en doorzettingsvermogen niet voldoende zijn om af te vallen en op gewicht te blijven

Waarom wilskracht en doorzettingsvermogen niet voldoende zijn om af te vallen en op gewicht te blijven

Een tijdje terug hebben we een enquête gedaan onder onze nieuwsbriefabonnees en Facebookvolgers. We vroegen hen wat ze dachten nodig te hebben om hun streefgewicht […]

Verder lezen
Weegschaal

Zo sta jij je eigen succes onbewust in de weg

Hoe vaak gebruik jij woorden als: dik, lelijk, stom, zwak, niet goed genoeg en te min, als je tegen jezelf of over jezelf praat? Waarschijnlijk vaker […]

Verder lezen
Kijk hoe ver je al gekomen bent, niet hoe ver je nog hebt te gaan

Kijk hoe ver je al gekomen bent, niet hoe ver je nog hebt te gaan

In deze video wil je uitdagen om eens wat vaker ook te kijken hoe ver je al gekomen bent tijdens het afvallen en niet alleen […]

Verder lezen