Helpt het slikken van vitamine B supplementen tegen muggenbeten?

Helpt het slikken van vitamine B supplementen tegen muggenbeten?

Heb jij ook zo’n last van muggenbeten en heb je al van alles geprobeerd om muggen op afstand te houden? De afgelopen weken werd mij regelmatig gevraagd of het helpt om extra vitamine B te slikken. In deze blog geeft ik je het antwoord op deze vraag en andere tips om muggenbeten te voorkomen.

Waarom bijten muggen?

Vrouwtjesmuggen hebben de eiwitten uit bloed nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Mannelijke muggen bijten niet. Vrouwtjesmuggen zoeken hun slachtoffer uit op geur. Waarschijnlijk geeft het lichaam via o.a. zweetstoffen af die muggen aantrekkelijk vinden: bijvoorbeeld kleine stukjes eiwitten, ammoniak, melkzuren of koolstofdioxide.

Helpen extra B vitamines muggenbeten te voorkomen?

Er zijn diverse niet-wetenschappelijke bronnen waarin wordt beweerd dat thiamine (vitamine B1) zou kunnen helpen tegen muggenbeten omdat het zwavelatoom het lichaam een geur zou doen afgeven waar muggen niet van houden. In wetenschappelijk onderzoek blijkt deze bewering echter niet hard te maken. Toch zijn er in de praktijk veel mensen die beweren dat het helpt. Mijn advies is om andere middelen te gebruiken, waarvan wel aangetoond is dat ze werken. Helemaal als jij naar gebieden gaat waar muggen voorkomen die ziektes kunnen overbrengen, zoals de malariamug.

Baat het niet dan schaadt het wel!

Wil je toch graag een vitamine B-complex supplement gaan slikken, let er dan vooral op dat je niet teveel vitamine B6 binnenkrijgt. Niet meer dan 21 mg per dag via supplementen. Dit geldt voor alle supplementen bij elkaar. Dus wanneer je een multivitaminen supplement slikt in combinatie met andere supplementen zorg dan dat je niet meer dan 21 mg vitamine B6 per dag binnenkrijgt. Hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel. Daarnaast kan lichtgevoeligheid of een verslechtering van de geheugen- en denkprocessen optreden. Laat je daarom altijd goed adviseren door een diëtist voordat je voedingssupplementen gaat slikken.

vitamine B

Andere mogelijkheden om muggenbeten te voorkomen

Er zijn gaan helaas heel veel fabels over wat nu wel en niet werkt tegen muggen. Hieronder heb ik daarom een overzicht gemaakt van wat wel en niet werkt tegen muggen.

Wat helpt niet
– Het licht uitdoen

– Knoflook eten
– Citronella kaarsen
– Apps met ultrasoon geluid

Wat helpt wel
– Eucalyptusolie (meest natuurlijke oplossing)

– DEET (niet geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen)
– Ruim je tuin op. Muggen leggen hun larveen in stilstaand water, zoals in emmers en gieters.

– Breng horren aan

 

Bronnen:
Verheul-Koot, M. (2018). Alles over Thiamine. Zegveld: VoedingOnline.
universiteitvannederland.nl

vitamine-info.nl

Wellicht ook interessant?

Iedere dag chocolade? Hell, yes!

Wie is er nu niet dol op chocolade? Maar is het gezond om elke dag een beetje te snoepen? Dat is de vraag die Olga […]

Verder lezen
Afvallen; Hoe krijg ik meer resultaat met minder inspanning

Afvallen; Hoe krijg ik meer resultaat met minder inspanning?

Kan het afvallen jou ook niet snel genoeg gaan? Wil jij het maximale halen uit jouw afslankpoging? En dat het liefst met zo min mogelijk […]

Verder lezen

Wat is lekker én gezond broodbeleg?

Ongemerkt krijgen we heel veel suiker binnen. Niet alleen door middel van tussendoortjes, maar helaas ook al tijdens het ontbijt en de lunch. Wist je […]

Verder lezen