Schrijf jezelf slank met een (eet)dagboek

Afgelopen week keek ik voor de tweede keer naar de film Freedom Writers. Normaal gesproken kijk ik niet meerdere malen naar dezelfde film, maar deze vind ik zo inspirerend dat ik hem nog een keer moest zien.

De film gaat over een eigenzinnige jonge lerares (Erin) in een Amerikaanse buitenwijk die schrikt van het geweld waarmee haar leerlingen in aanraking komen en zij wil hen helpen om hun eigen potentieel te ontdekken.

Doordat ze niet opgeeft en haar leerlingen echt ziet zoals ze werkelijk zijn, lukt het haar om in de klas een veilige haven te creëren. Dat is niet gemakkelijk want veel klasgenoten zijn aangesloten bij verschillende rivaliserende gangs die elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

Erin slaagt erin de aandacht te krijgen van haar leerlingen door ze een dagboek bij te laten houden. Dit geeft niet alleen haar een kijkje in het leven van haar leerlingen, maar ook de leerlingen krijgen hierdoor enorm veel inzicht in zichzelf én elkaar.

Wat ik vooral inspirerend vind aan deze film is dat het verhaal gebaseerd is op waargebeurde feiten.

Het bijhouden van een (eet)dagboek is iets wat ik ook vaak adviseer in mijn praktijk. En dan heb ik het niet alleen over het noteren wat je eet, maar juist ook wat je die dag gedaan hebt, hoe je je voelde en welke gedachten je had. Dit geeft vaak hele verhelderende inzichten over jouw eetovertuigingen.

Zo kwam een van mijn cliënten er laatst achter dat ze veel te streng was voor zichzelf als het om haar hoofdmaaltijden ging. Ze at veel te weinig bij het ontbijt en de lunch, waardoor ze later op de dag de verleiding van die heerlijke zak drop niet kon weerstaan.
Juist door te steng te diëten kreeg ze snack attacks. Nu ze minder streng is en dus meer eet bij haar hoofdmaaltijden lukt het haar veel beter om maat te houden met snoepen en snacken en valt ze juist af. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar toch werkt het fantastisch.

De resultaten van mijn cliënten die een (eet)dagboek bijhouden zijn dan ook veel beter dan die van degene die dat niet doen. Een aanrader dus om uit te proberen als je meer grip wilt krijgen op je eetgedrag.

Mocht je de film ‘Freedom Writers’ trouwens ook willen kijken op Netflix, wees er dan snel bij, want 31 maart is de laatste dag dat hij daar te zien is.

Waar je ook snel bij moet zijn als je niet mis wilt grijpen, is mijn nieuwe online mini-programma ‘Grip op je snack attack’. Alleen deze week kun je het online programma namelijk nog voor maar 11 euro aanschaffen, daarna gaat de prijs naar 47 euro.

Tot snel!

Wellicht ook interessant?

Weegschaal

Zo sta jij je eigen succes onbewust in de weg

Hoe vaak gebruik jij woorden als: dik, lelijk, stom, zwak, niet goed genoeg en te min, als je tegen jezelf of over jezelf praat? Waarschijnlijk vaker […]

Verder lezen
Zo stop je met iedere maandag opnieuw te beginnen.

Helaas! Begin helemaal opnieuw – Zo stop je met iedere maandag opnieuw te beginnen met afvallen

Begin jij ook iedere maandag weer ‘opnieuw’ met afvallen? Een tijdje terug sprak ik Lisa. Ze zuchtte en vertelde met dat ze zo moe was […]

Verder lezen
Helpt het slikken van vitamine B supplementen tegen muggenbeten?

Helpt het slikken van vitamine B supplementen tegen muggenbeten?

Heb jij ook zo’n last van muggenbeten en heb je al van alles geprobeerd om muggen op afstand te houden? De afgelopen weken werd mij […]

Verder lezen