Waarom wilskracht en doorzettingsvermogen niet voldoende zijn om af te vallen en op gewicht te blijven

Waarom wilskracht en doorzettingsvermogen niet voldoende zijn om af te vallen en op gewicht te blijven

Een tijdje terug hebben we een enquête gedaan onder onze nieuwsbriefabonnees en Facebookvolgers. We vroegen hen wat ze dachten nodig te hebben om hun streefgewicht te behalen en te behouden. Twee veel gegeven antwoorden waren doorzettingsvermogen en wilskracht. En dit zijn inderdaad factoren die een rol spelen bij afvallen en nooit meer aankomen. Helaas zijn wilskracht en doorzettingsvermogen alleen niet voldoende. Dit heeft een aantal oorzaken. In de NU SLANK methode in mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’ behandelen we deze aspecten uitgebreid. Eentje willen we er nu alvast uitlichten: de invloed van onze omgeving.

Je denkt dat je je niet laat beïnvloeden door je omgeving, maar niets is minder waar. Ook jij wordt beïnvloed door je omgeving, en niet zo’n beetje ook! Denk maar aan een leuke verpakking, de grootte van je bord of zelfs het licht waarbij je eet. We maken gemiddeld tweehonderd voedselgerelateerde keuzes per dag. Wanneer je denkt dat je niet beïnvloed wordt door je omgeving, mis je juist de signalen die erop duiden dat je misleid of verleid wordt.

Hoe je de vol-signalen mist

Heb je je weleens afgevraagd waarom je het laatste restje chips uit de zak toch hebt opgegeten terwijl je het eigenlijk niet meer lekker vond? Heb je weleens je bord leeggegeten terwijl het eten dat daarop lag eigenlijk al koud en niet meer lekker was? Vraag je je ook af hoe het komt dat we dingen eten die we eigenlijk niet lekker vinden?

Zonder dat we het weten, zoeken we in onze omgeving naar signalen die aantonen dat we vol zitten. Heb je bijvoorbeeld weleens het laatste restje vla in je schaaltje laten zitten omdat je vol zat? Waarschijnlijk komt dit niet vaak voor, want een leeg schaaltje is een signaal dat we genoeg gegeten hebben en dus moeten stoppen met eten. Mensen met overgewicht blijken vaker naar zulke externe signalen te zoeken dan slanke mensen. Slanke mensen gaan vaker af op hun gevoel dat aangeeft dat ze vol zitten.

Zo beoordelen we ook of we voldoende gegeten hebben aan het volume van een voedingsmiddel. We eten iedere dag ongeveer hetzelfde volume voedsel. Hebben we het idee dat we minder gegeten hebben dan normaal, dan zullen we denken dat we honger hebben. Hebben we het idee dat we meer volume gegeten hebben, dan zullen we denken dat we vol zitten.

Anja is gaan letten op deze externe signalen en merkte dat ze zich hier enorm door liet beïnvloeden. Dat had ze niet verwacht. Zo at ze bijvoorbeeld net zo lang door tot de zak chips leeg was, terwijl ze ook voldoende zou hebben aan een halve of een vierde zak. Nu doet ze wat chips in een schaaltje en legt ze de rest terug in de kast. Ook eet ze minder wanneer ze een klein bord gebruikt. Daarom serveert ze het diner voortaan op een ontbijtbord. Ook heeft ze kleinere dessertschaaltjes gekocht. Op deze manier heeft ze niet het idee dat ze minder eet, maar blijft ze wel veel beter op gewicht.

Hoe jij verleid wordt in de supermarkt

Kom je regelmatig met veel meer spullen thuis dan je van plan was te kopen bij de supermarkt? Dat is niet vreemd, want supermarkten doen er van alles aan om je te verleiden om meer (on)gezonde producten te kopen. Wist je dat de basisvoedingsmiddelen die we allemaal nodig hebben, zoals vlees, brood, kaas en zuivel, allemaal in de buitenste rand van de winkel staan en de ongezondere producten in de looppaden daarnaartoe? Wanneer je kwark wilt kopen, moet je dus eerst langs het schap met chocolade. En als je even niet oplet, zwicht je voor een reep chocolade of doos bonbons die ‘toevallig’ in de aanbieding zijn.

Zo heel toevallig blijkt dat echter niet te zijn, want volgens het onderzoeksrapport ‘Supers Gezonder?’ blijkt dat ongezonde producten veel vaker in de aanbieding zijn dan gezonde producten. Ook blijkt uit dit rapport dat supermarkten veel meer schapruimte inruimen voor ongezonde producten. En dat er vaker ongezonde producten bij de kassa liggen.

Gelukkig blijkt er een oplossing voor dit probleem te zijn. Uit een onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat we de helft minder ongezonde producten kopen wanneer we onze boodschappen online doen. Online worden we minder verleid dan offline. Ongezonde aankopen zijn vaak ongeplande aankopen en daardoor belandt er vaker iets ongezonds in je fysieke winkelwagentje dan wanneer je je aankopen digitaal doet. Ook het feit dat we bij online shoppen de producten niet direct na het kopen op kunnen eten blijkt van invloed te zijn op onze beslissing om iets wel of niet te kopen.

Vind je het niet prettig om online boodschappen te doen? Soms moet je gewoon even een drempel over, omdat het onbekend is en onbekend maakt onbemind. Heeft jouw supermarkt geen mogelijkheid om online boodschappen te doen, dan hebben we een aantal handige tips voor je:

  • Maak altijd een boodschappenlijstje en probeer niet meer te kopen dan wat daar op staat.
  • Probeer je bezoek aan de supermarkt zo kort mogelijk te houden.
  • Als het even mogelijk is, laat dan je kinderen thuis.
  • Focus je op de producten die op je lijstje staan en vraag je bij ieder product dat niet op je lijstje staat en dat je wel in je karretje wilt leggen af of je dit echt nodig heb. Of koop je het uit gewoonte omdat het in de aanbieding is?
  • Zorg dat je wat gegeten hebt voordat je naar de supermarkt gaat. Wanneer je trek hebt, is het veel moeilijker om verleidingen te weerstaan.

Nog meer praktische tips om verleidingen te weerstaan:

  • Laat je niet beïnvloeden door omgevingsfactoren en bepaal vooraf hoeveel je wilt eten. Dit geldt zowel voor thuis als in een restaurant. Wanneer je pas tijdens de maaltijd bepaalt hoeveel je wilt eten, is de kans op onbewust overeten veel groter. Schep bijvoorbeeld thuis je eten in de keuken op je bord en laat de pannen in de keuken staan. Ga je uit eten? Bekijk dan vooraf op internet het menu en bepaal thuis al wat je gaat bestellen. 
  • Door voedsel te eten met veel volume en weinig calorieën kun je jezelf helpen om eerder een vol gevoel te krijgen. Door waterrijke voedingsmiddelen, zoals soep, groenten en fruit te eten zit je sneller vol met minder calorieën.
  • Gebruik kleinere verpakkingen. Hier eet je minder uit dan uit een grote voordeelverpakking. Eventueel kun je grotere verpakkingen ook verdelen in kleinere porties. Bij snacks blijkt dit effect nog groter te zijn dan bij hoofdmaaltijden. Kies bijvoorbeeld voor kleine zakjes chips in plaats van één grote zak. 
  • 72 procent van de calorieën die we binnenkrijgen eten we uit bakjes, borden of glazen. Door kleinere glazen, borden en bakjes te gebruiken eten we onbewust minder. Het klinkt wellicht wat kinderachtig en je zult misschien denken dat dit voor jou niet opgaat, maar niemand is immuun voor dit effect.
  • Hoe meer verschillende gerechten er worden aangeboden, hoe meer we hiervan eten. Dit effect kun je ook in je voordeel gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je meer groente wilt eten. Door meerdere soorten groenten klaar te maken ben je geneigd meer groenten te eten dan wanneer je maar één soort groente op tafel zet.

  • We eten meer van voedingsmiddelen die in ons gezichtsveld staan of die goed zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de glazen snoeppot op je werk of het aanrecht. Elke keer als je er langsloopt kom je in de verleiding om er iets uit te nemen. Zet daarom ongezonde voedingsmiddelen uit het zicht en gezonde voedingsmiddelen, juist in het zicht.
  • Vervang de glazen snoeppot door een ondoorzichtige snoeppot. Zelfs als je hem in de kast hebt gezet. Zo zie je niet elke keer als je de kast opendoet direct het snoepgoed staan. Hetzelfde geldt voor voedingsmiddelen: wat in ondoorzichtige bakjes zit, eet je minder snel. Wil je van een bepaald voedingsmiddel meer eten? Zorg dan juist dat je het in een transparant bakje doet.

 

Wist je dat mensen die weinig tv kijken dunner zijn dan mensen die veel tv kijken? Uit onderzoek blijkt zelfs dat wanneer je de helft minder tv kijkt dan je gewend bent, je 119 kcal per dag meer verbruikt. Dit lijkt misschien weinig, maar per jaar komt dit neer op 43.500 kcal oftewel 6,2 kilo lichaamsgewicht!

 

Pas wanneer je ook daadwerkelijk toepast wat je leest, zul je resultaten zien. Wees eerlijk naar jezelf. Zijn er tips die je nog niet toepast? Welke zijn dat dan en wanneer ga je hiermee aan de slag?

 

Dit is een fragment uit mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen.

Nu afvallen en nooit meer aankomen

Wil je meer lezen?

 

Wellicht ook interessant?

Spa rood gezond

Q & A: Is Spa Rood ongezond?

Regelmatig krijgen we in onze praktijk vragen over Spa Rood en andere soorten water met prik. Spa Rood zou te zout zijn, een slechte invloed […]

Verder lezen

Iedere dag chocolade? Hell, yes!

Wie is er nu niet dol op chocolade? Maar is het gezond om elke dag een beetje te snoepen? Dat is de vraag die Olga […]

Verder lezen
Yoghurt-dille dressing

Q&A: Waar let ik op bij het kiezen van een gezonde dressing?

Kies bij voorkeur een dressing met zo weinig mogelijk toevoegingen en ingrediënten. Het beste is uiteraard om zelf een dressing te maken. Vaak kost dit […]

Verder lezen