Wat zijn Ego-types?

Ego-type Criticus

Je wilt afvallen en gaat vol enthousiasme aan de slag, maar voor je het weet wordt je lijnpoging verstoord door ‘stemmetjes’ als ‘Ach, één keer moet kunnen’ of ‘Ik ben de mist in gegaan, nu maakt het toch niet meer uit wat ik eet’.

Als je deze ‘stemmetjes’ hoort dan is er vaak een bepaald lijntype aan het woord. In mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’ noem ik dat Ego-types.

Je kunt het vergelijken met het engeltje en het duiveltje op je schouder, alleen heeft je Ego veel meer gedaantes.

Er zitten dus meerdere engeltjes en duiveltjes op je schouder. Iedereen kent die tv-serie van vroeger: De Smurfen.

Eenvoudig gezegd kun je ons Ego met een Smurfendorp vergelijken.

Er zijn heel veel verschillende Smurfen en soms willen ze allemaal iets anders.

Van slechts minder dan vijf procent van ons gedrag zijn we ons bewust. De rest van wat we doen, gebeurt onbewust en zijn onze Ego-types dus aan het werk.

Misschien herken je dat wel, je neemt je voor om minder te snoepen, maar voor je het weet heb je toch wat lekkers in je mond gestopt.

Door je bewust te worden van jouw dominante Ego-types kun je dit voorkomen en is dat kans veel groter dat je afvalt en op gewicht blijft.

Sommige Ego-types helpen je vooruit en anderen houden je tegen om je doelen, zoals afvallen én op gewicht blijven, te bereiken. Voorbeelden van Ego-types zijn o.a. de Struisvogel, de Rebel, de Diva, de Bourgondiër en de Pleaser. Ego-types zoals de Behulpzame en de Kameleon komen vaak voor bij emotie-eters.

Ben je benieuwd welke Ego-types jij o.a. hebt? Doe dan hier de test.

Ego-type Criticus
Ego-type Criticus

Wellicht ook interessant?

Heb jij lichamelijke of emotionele honger

Heb je lichamelijke of emotionele honger?

Een gedragsverandering begint met het krijgen van inzicht. Door op te schrijven wat je eet, wanneer je eet en waarom je eet, krijg je inzicht […]

Verder lezen
Zo neemt jouw Ego je in de maling tijdens het afvallen

Zo neemt jouw Ego je in de maling tijdens het afvallen

Het is iedere keer weer verrassend om te zien hoe mensen vermijden wat hen recht aankijkt in de spiegel. Hiermee bedoelen we dat wij als […]

Verder lezen
Emotie-eter

Dit wil je weten als je een emotie-eter bent

Je weet dat het beter is om iets gezonds te nemen, maar toch kies je voor die goddelijke zak M&M’s die vanuit de kast naar […]

Verder lezen