• Home
  • Over ons
  • 3 gratis hoofdstukken
  • Blog
    • Recepten
  • Webshop
  • 1 op 1 traject
  • Voor professionals
    • Provocatief coachen voor diëtisten
    • Grotere aantallen bestellen
  • In de media
  • Contact
    • Lezingen en workshops
    • Voor de pers
Nu afvallen en nooit meer aankomen
Zijn koolhydraten snelle dikmakers
Blog 0

Zijn koolhydraten snelle dikmakers?

By Eveline van de Waterlaat · On 9 september 2019

Koolhydraten zijn de makkelijkst beschikbare brandstof voor je lichaamscellen. Van alles wat je eet, gebruikt het lichaam altijd eerst de koolhydraten (of de alcohol). Koolhydraten die niet direct door het lichaam gebruikt worden, worden opgeslagen in de vorm van lichaamsvet. Andersom geldt dat ook: je lichaamsvet wordt niet gebruikt als brandstof zolang er koolhydraten aanwezig zijn. Je wordt dus niet alleen te dik van het eten van te veel vet, maar vooral ook door het eten van te veel (snelle) koolhydraten, zoals suiker. Doordat koolhydraten gemakkelijk worden opgenomen blijven ze relatief kort in je maagdarmkanaal en verzadigen ze minder goed dan vetten en eiwitten. Dat maakt dat je snel geneigd bent om meer te eten van producten met veel (snelle) koolhydraten. Inmiddels zijn we in onze moderne westerse wereld een beetje doorgeslagen met het eten van koolhydraten…

Koolhydraten komen in onze voeding voor als suiker en zetmeel. Voedingsvezels zijn ook koolhydraten, maar omdat ze niet verteerd worden en daardoor een ander effect hebben op onze gezondheid, bespreken we de voedingsvezels apart.

Voedingsvezels zijn ook koolhydraten

Suikers: hoge pieken, diepe dalen

Suikers bestaan uit slechts één of twee suikermoleculen. Hierdoor kan je lichaam ze heel gemakkelijk opnemen in het bloed en kost het nauwelijks energie om ze af te breken. Het gevolg hiervan is een hele snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Hoe hoger je bloedsuikerspiegel wordt, hoe meer insuline je lichaam gaat aanmaken. Insuline zorgt ervoor dat de suiker in je bloed (glucose) kan worden opgenomen in je cellen, om daar te dienen als energiebron of om opgeslagen te worden als vet. Hoe meer suikers je eet, hoe meer insuline je lichaam aanmaakt en hoe meer vet je op zult slaan.

Die overdosis insuline heeft nog een ander naar effect. Zo’n anderhalf tot twee uur na de maaltijd zal je bloedsuikerspiegel door het hoge insulinepeil flink dalen. Dat zorgt voor een sterk en onaangenaam hongergevoel. Soms voel je je zelfs onwel, slap, chagrijnig of trillerig. Hierdoor krijg je een onbedwingbare honger naar voedingsmiddelen met veel snelle koolhydraten. En zo begint de hele cyclus weer opnieuw. Je komt terecht in een vicieuze cirkel van overmatig eten. Wij noemen dit ook wel de dikmaakcirkel.

Turbosuiker

Suikers komen vooral voor in bewerkte producten, zoals koek (ook in eierkoeken en ontbijtkoeken), snoep en vruchtensappen. Maar ze zijn ook van nature aanwezig in melkproducten en fruit.

Als suikers zijn opgelost in een vloeistof, bijvoorbeeld in frisdranken, worden ze nóg sneller opgenomen. Op die manier creëer je als het ware een turbosuiker, waardoor je een enorme piek in je bloedsuikerspiegel krijgt. Met als gevolg dat je direct in de vicieuze dikmaakcirkel belandt.

Maximaal zes klontjes suiker per dag

Voorheen werd geadviseerd om niet meer dan twaalf klontjes suiker per dag te eten. Dit advies is inmiddels drastisch verlaagd naar maximaal zes klontjes per dag.

Zes klontjes suiker: dat lijkt misschien nog best veel. Maar dit is inclusief de suikers die aan levensmiddelen zijn toegevoegd (die je dus niet ziet) én de natuurlijke suikers uit fruitsappen en honing. Dus ook als je geen suiker in je thee of koffie gebruikt en matig bent met snoep kun je te veel suiker binnen krijgen.

Uit de voedselconsumptiepeiling blijkt dat we gemiddeld wel 30,5 klontjes suiker per dag eten! Hiervan bestaan achttien klontjes uit toegevoegde suikers. We krijgen dus ruim vijf keer zo veel toegevoegde suikers binnen als goed voor ons is! Verderop in dit hoofdstuk geven we je tips voor het verminderen van je suikerinname.

Zetmeel: overdaad schaadt

Zetmeel bestaat uit lange ketens glucosemoleculen. Deze ketens kunnen niet opgenomen worden door de darmwand, dus splitst je lichaam ze in losse glucosemoleculen. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel langzamer dan wanneer je suiker eet. Maar ook hier geldt: bij een te grote inname van zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals brood, aardappels, pasta, crackers en ontbijtgranen slaat je lichaam dit op als vet en is de kans groot dat je in de dikmaakcirkel belandt.

De dooreetfactor

Hoe meer een voedingsmiddel is bewerkt, hoe sneller de koolhydraten opgenomen worden en hoe groter de kans is dat je ze opslaat als vet. Ook stijgt bij bewerkte voedingsmiddelen de dooreetfactor enorm. Van witbrood bijvoorbeeld blijf je gemakkelijk dooreten, bij volkorenbrood is dit al een stuk minder. Dit geldt ook voor witte rijst in vergelijking met zilvervliesrijst. Dit heeft onder andere te maken met de aanwezigheid van voedingsvezels.

Voorkomen is beter dan genezen

De inname van te veel koolhydraten zorgt er niet alleen voor dat we meer gaan eten en aankomen, maar het verhoogt ook de kans op ziektes, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en dementie. Dementie wordt daarom tegenwoordig al aangeduid als diabetes type 3! Daarnaast zorgen koolhydraten ook voor een versnelde veroudering: doordat de eiwitten in onze huid versuikeren, verslapt je huid en krijg je sneller rimpels. Voldoende redenen dus om verstandig om te gaan met koolhydraten. Vooral met bewerkte (geraffineerde) koolhydraten.

Dit is een fragment uit mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’.
Wil je meer lezen? 

Download 3 gratis hoofdstukken

Je hebt je succesvol aangemeld, check je mailbox!

Handig: je krijgt ook regelmatig tips van Eveline en Leo over afvallen en nooit meer aankomen.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Heb je lichamelijke of emotionele honger?Heb je lichamelijke of emotionele honger?
  • Afvallen; Hoe krijg ik meer resultaat met minder inspanning?Afvallen; Hoe krijg ik meer resultaat met minder inspanning?
  • Vergroot je kans op succes enorm; Bedenk wat er allemaal mis kan gaan!Vergroot je kans op succes enorm; Bedenk wat er allemaal mis kan gaan!
  • Vraag & antwoord: Hoe zorg ik ervoor dat ik minder honger heb tijdens het afvallen?Vraag & antwoord: Hoe zorg ik ervoor dat ik minder honger heb tijdens het afvallen?
  • Waarom wilskracht en doorzettingsvermogen niet voldoende zijn om af te vallen en op gewicht te blijvenWaarom wilskracht en doorzettingsvermogen niet voldoende zijn om af te vallen en op gewicht te blijven
Share Tweet

Eveline van de Waterlaat

Als diëtist en dieetpsycholoog heb ik me gespecialiseerd in de psychologie van het afvallen en op gewicht blijven. Zelf ben ik ook met vallen en opstaan 10 kilo afgevallen – ik weet dus hoe het is om niet lekker in je vel te zitten omdat je te zwaar bent. Inmiddels ben ik alweer een flink aantal jaren op gewicht. En dat gun ik jou ook! Daarom heb ik het boek 'Nu afvallen & nooit meer aankomen' geschreven. Met de NU SLANK methode in dit boek leer ik je in 7 stappen hoe je meer grip krijgt op je eetgedrag.

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Nu afvallen en nooit meer aankomen

Like ook onze Facebookpagina

  • Privacy

© 2020 Wellington Uitgevers B.V. | Op alle teksten en afbeeldingen op deze site rusten auteursrechten.

Deze website gebruikt cookies om een optimale ervaring te garanderen Akkoord Lees meer
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN