Waarom we niet van dat overheerlijke Sinterklaas snoepgoed af kunnen blijven

Sinterklaas snoepgoed

Vind jij het ook zo moeilijk om die overheerlijke pepernoten, gevulde speculaas of chocoladeletters te weerstaan? In deze blog leg ik je uit hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.

Ego-types en ons gedrag

Je karakter of persoonlijkheid bestaat uit heel veel delen. Zo’n deel kun je je voorstellen als een denkbeeldig mensje. Ze worden Ego-types genoemd en zij bepalen hoe jouw eetgedrag is. Sommige Ego-types helpen je vooruit en anderen houden je tegen om je doelen te bereiken. Ieder mens, dus jij ook, heeft meerdere Ego-types in zich. Voorbeelden van Ego-types zijn o.a.  de Struisvogel, de Rebel, de Diva, de Bourgondiër, de Behulpzame en de Pleaser. Van het eetgedrag dat ze veroorzaken zijn wij ons alleen vaak niet bewust.

Een aantal voorbeelden van excuses die onze Ego-types gebruiken:

Ik kan toch geen ‘nee’ zeggen tegen de zelfgebakken pepernoten van mijn collega.
Dit is een duidelijk voorbeeld van de Pleaser, want die houdt altijd rekening met anderen.

Ach, het is maar één keer per jaar Sinterklaas. En dat laat ik me niet door mijn neus boren.
Dit is typisch een Diva.

Het eten van pepernoten geeft me zo’n gezellig gevoel. Daar kikker ik helemaal van op.
Dit is een typische uitspraak van de Bourgondiër.

Waarschijnlijk herken je dit soort gedachten ook bij jezelf.

Meer grip op je eetgedrag

De eerste stap naar meer grip op je eetgedrag is het herkennen van deze excuses en de bijbehorende Ego-types.

Door je Ego-types in kaart te brengen, krijg je antwoord op de vraag waarom je bepaald eetgedrag hebt. Pas dan kun je het gaan oplossen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw meest gebruikte excuus om Sinterklaas snoepgoed te eten. Laat je het weten in een reactie op dit bericht?

Wil je hier meer over weten?

In mijn boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’ vertel ik je hoe je in 7 stappen meer grip krijgt op je eetgedrag en hoe je een einde maakt aan het jojo-effect. Hier kun je 3 gratis hoofdstukken downloaden of het boek direct bestellen.

Wellicht ook interessant?

Dit is het geheimen dat vrouwen die na een dieet succesvol op gewicht blijven weten waardoor ze voorkomen dat ze weer aankomen.

Het geheimen dat vrouwen die succesvol op gewicht blijven weten waardoor ze voorkomen dat ze weer aankomen

Het is wat, dat afvallen én op gewicht blijven. Ja, ik zeg bewust afvallen ÉN op gewicht blijven, want afvallen lukt vaak nog wel. Maar […]

Verder lezen

Ik eet minder tijdens de zomer, maar ik kom toch aan. Hoe kan dat?

Je hebt het idee dat je tijdens de zomer(vakantie) niet meer eet dan normaal. Integendeel zelfs, door het warme weer eet je juist minder. Toch […]

Verder lezen
Streefgewicht bepalen

Hoe bepaal ik mijn streefgewicht?

Regelmatig krijg ik de vraag wat een goed streefgewicht is bij het afvallen. Een aantal factoren spelen hierbij een rol. In dit blogartikel vertel ik […]

Verder lezen