De venijnige jojo-driehoek bij afvallen en op gewicht blijven

De venijnige jojo-driehoek

Hoe werkt de venijnige jojo-driehoek precies?

Je karakter of persoonlijkheid bestaat uit heel veel delen. Zo’n deel kun je je voorstellen als een klein stukje mens dat bij jou hoort. Ze worden Ego-types genoemd en zij bepalen hoe jouw (eet)gedrag is. Sommige Ego-types helpen je vooruit en anderen houden je tegen om je doelen, zoals afvallen én op gewicht blijven, te bereiken. Voorbeelden van Ego-types zijn o.a. de Struisvogel, de Rebel, de Diva, de Bourgondiër en de Pleaser. Ego-types zoals de Behulpzame en de Kameleon komen vaak voor bij emotie-eters.

Er is een aantal Ego-types die een soort drie-eenheid met elkaar vormen. Deze venijnige jojo-driehoek bestaat uit drie Ego-types die elkaar gek maken en samen in een vicieuze cirkel terechtkomen. Als je ze ziet, zul je ze zeker herkennen.

  1. De Criticus. Zij zegt: het hoort niet, het mag niet, het is lelijk, het deugt niet.
  2. De Rebel. Zij komt heel even tegen de Criticus in opstand en zegt: rot maar op, ik eet lekker die hele doos chocola op.
  3. Het Haasje. Zij is slachtoffer en zegt: o, wat heb ik een spijt, wat ben ik zielig, ik doe zo mijn best, het was maar één reepje chocola en het kwam doordat jij zo naar tegen me deed.
De venijnige jojo-driehoek
De venijnige jojo-driehoek

Een voorbeeld

Renée heeft hard gewerkt en komt moe thuis. Ze heeft een rotdag gehad. Ze voelt zich best wel een beetje alleen, in haar eentje op de bank. Even douchen dan maar. Voor de spiegel in de badkamer hoort ze een stemmetje dat zegt: je wilt gaan snacken maar dat mag niet van mij, want je bent al zo dik. Dik, dik, dik! Je ziet toch zelf ook wel die vetrol in de spiegel?

Vervolgens komt er een stem in haar op die bevrijdend is. Die zegt: rot op met dat gedoe over dik zijn, ik bepaal zélf wel wat ik doe. Dus ik ga zo lekker een wijntje nemen en een zak chips. Even later zit Renée voldaan en trots op de bank te genieten van alles wat ze eet en drinkt. En ze voelt zich warempel een stuk beter.

Maar dan komt een derde stem om de hoek kijken: o, wat heb ik weer zitten vreten. Die hele zak op in twintig minuten. En ik heb dat feestje volgende week, dan pas ik niet in die nieuwe jurk. O, wat heb ik er spijt van. Maar ja: het valt ook niet mee met die rotbaan. En ik sta overal alleen voor…

De eerste stem is van de Criticus die alles groter maakt dan het is. Ze vergroot je probleem uit tot enorme proporties. De Criticus zegt: ‘Ik ben al zo dik dat ze me uitlachen. Ik kan nooit meer normaal naar het strand, want ik wil niet meer dat iemand mijn lichaam ziet.’

De tweede stem is van de Rebel. De Rebel geeft je wat lucht en ruimte. De Rebel zegt: ‘Wat kan het je schelen, doe lekker wat je zelf wilt.’ De Rebel duwt die ellendige Criticus terug in haar hok.

De derde stem is van het Haasje. Zij zegt: ‘O, wat heb ik een spijt. Maar ja, ik heb het best lastig in dit leven. Ik word al dik van een glas water. Ik ben altijd de pineut.’

De repeterende negatieve spiraal die uit deze driehoek volgt, zien we heel vaak bij afvalproblematiek en is funest als je op gewicht wilt blijven.

Meer lezen?

Wil je meer weten over de venijnige jojo-driehoek en de psychologie achter afvallen en op gewicht blijven? In mijn nieuwe boek ‘Nu afvallen en nooit meer aankomen’ lees je er alles over en krijg je handige tips en tools om uit de venijnige jojo-driehoek te blijven.

Benieuwd? Download hier 3 gratis hoofdstukken uit het boek.

Wellicht ook interessant?

Interview met Flair over plannen en mijn boodschappen ritueel

Dit ritueel is onmisbaar bij het afvallen en op gewicht blijven

Deze week sta ik met een interview in het blad Flair. Ik werd geïnterviewd over ons boodschappen ritueel. De journalist vroeg me hoe het ons […]

Verder lezen
Slanke hapjes kerst

Leuke slanke kersthapjes

Zijn de feestdagen voor jou ook een drama als het om je gewicht gaat? Je hebt de ene verleiding nog niet weerstaan of de volgende […]

Verder lezen
vakantiekilo's kwijtraken

5 tips om je vakantiekilo’s eraf te krijgen én te houden

Ben je net terug van vakantie en zit je broek strakker dan voor je vakantie? Ben je met iets meer bagage teruggekomen dan eigenlijk de […]

Verder lezen