Help! Hoe zorg ik dat ik niet aankom tijdens de feestdagen?

Vraag jij je ook af hoe je de feestdagen doorkomt zónder te veel extra kilo’s? En bederft dit gevoel jouw feestpret? Met onderstaande tips krijg je wel de gezelligheid, maar niet die extra kilo’s. En pak je na de feestdagen de draad ook veel gemakkelijker weer op.

Wees niet te streng
Als je op je gewicht wilt letten, lijkt het de verstandigste keuze om helemaal niet te snoepen of snacken. Maar laten we eerlijk zijn; dat is gewoon onmogelijk. Zeker tijdens de feestdagen. Als je jezelf zulke strenge regels oplegt, ben je bezig met het plannen van je eigen mislukking.

Als je jezelf alle lekkernijen ontzegt, wordt je verlangen ernaar alleen maar groter. Dit houd je even vol, maar hoe langer je doorgaat, hoe groter de kans op oncontroleerbare en onbedwingbare trek. Als je dan een keer toegeeft aan het verboden voedsel, leidt dit tot overeten. En voor je het weet denk je ‘what the hell’ en ga je ook nog los op de pepernoten en kerstkransjes, want ach nu maakt het toch niet meer uit… In de psychologie wordt dit het ’what the hell-effect’ genoemd.

Het klinkt tegenstrijdig, maar juist door jezelf wel wat lekkers toe te staan is de kans groter dat je veel beter maat kunt houden met snoepen en snacken. En op deze manier pak je de draad na de feestdagen ook weer veel gemakkelijker op.
In het begin kan dit wat onwennig aanvoelen, en kun je bang zijn dat je dan constant gaat snoepen. Om dit te voorkomen, kun je jezelf de volgende vragen stellen wanneer je overweegt iets ‘lekkers’ te nemen:

  1. Wil ik dit eten, omdat ik het echt lekker vind? Of wil ik het eten omdat het kan?
  2. Geeft dit voedsel me echt voldoening als ik het eet?

Geniet met aandacht
Daarnaast is het belangrijk om met aandacht te eten en te luisteren naar de signalen van je lichaam, zoals het moment waarop je verzadigd bent. Door al die strenge dieetregels negeren we onze honger- en verzadigingssignalen. Hierdoor raken deze signalen verstoord en durven we niet langer te vertrouwen op ons eigen lichaam. Dus geniet met aandacht van je favoriete december lekkernijen en krijg hierdoor juist grip op je gewicht.

Gezonde alternatieven
Wat je in huis haalt, eet je op. Hoewel dit een nadeel lijkt, kun je dit ook in je voordeel laten werken. Haal bijvoorbeeld extra veel groente en fruit in huis. Ideaal als bijgerecht bij het gourmetten, voor bij het nagerecht of om je borrelplankje mee aan te vullen!

Wat dacht je van deze gezonde hapjes voor op de borrelplank:

Plakjes komkommer met geitenkaas, walnoot en een beetje balsamicocrème
Verse vijgen
Vers fruit, zoals druiven, frambozen of abrikozen
Reepjes komkommer, wortel, paprika of radijsjes met een dip van tzatziki
Olijven
Snacktomaatjes met basilicum en mozzarella
Asperges omwikkeld met ham
Zongedroogde tomaatjes
Meloen met ham
Gebruik hierbij leuke schaaltjes, gezellige prikkertjes en mooie servetjes en je gezonde hapjes zijn onweerstaanbaar.

Heb je wat meer tijd? Dan zijn deze gezonde hapjes een echte aanrader. Ook leuk om samen met de kids te maken.

Ik wens je gezellige feestdagen en een fantastisch begin van het nieuwe jaar!

PS Heb jij je al aangemeld voor de Lekker in je vel challenge van VROUW? Hierin begeleid ik je een maand lang gratis. We starten maandag 8 januari. Doe je mee?

Wellicht ook interessant?

Yoghurt-dille dressing

Q&A: Waar let ik op bij het kiezen van een gezonde dressing?

Kies bij voorkeur een dressing met zo weinig mogelijk toevoegingen en ingrediënten. Het beste is uiteraard om zelf een dressing te maken. Vaak kost dit […]

Verder lezen
Zijn koolhydraten snelle dikmakers

Zijn koolhydraten snelle dikmakers?

Koolhydraten zijn de makkelijkst beschikbare brandstof voor je lichaamscellen. Van alles wat je eet, gebruikt het lichaam altijd eerst de koolhydraten (of de alcohol). Koolhydraten […]

Verder lezen
Dietist Eveline bij de weegschalentest Radar

RADAR De slimme weegschalentest; werken ze echt?

Als diëtist en dieetpsycholoog ben ik een van de panelleden bij de weegschaaltest van RADAR. Samen met 2 andere experts beoordeel ik in deze uitzending […]

Verder lezen