Kies bij voorkeur een dressing met zo weinig mogelijk toevoegingen en ingrediënten. Het beste is uiteraard om zelf een dressing te maken. Vaak kost dit je maar een paar minuten extra. En de smaak is vaak vele malen beter dan een kant-en-klaar-dressing.
Heb je geen tijd, dan zijn dit supersnelle één-ingrediënt-dressings:
Balsamicoazijn
Hüttenkäse (eventueel met kruiden)
Kant-en-klare hummus
Appelazijn
Extra vierge olijfolie
Olijfolie met een smaakje, zoals basilicum, peper, citroen of knoflook
Ook de dressings hieronder zijn heel snel te maken en ook nog eens erg lekker. Je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren in een pot met deksel.
Vijf dressing-variaties
Yoghurt-dille dressing
4 el Griekse yoghurt
2-3 el citroensap
1,5 tl gedroogde of verse dille
Gejodeerd zout
Peper
Yoghurt-dragon dressing
100 ml magere yoghurt
1 tl azijn
1 tl dragon
2 el volvette mayonaise
Uienpoeder
Knoflookpoeder
Gejodeerd zout
Peper
Citroenvinaigrette
2 el citroensap
5 el olijfolie
Gejodeerd zout
Peper
Mosterdvinaigrette
6 el olijfolie
2 el mosterd
2 el rode of witte wijnazijn
Gejodeerd zout en peper
Pestovinaigrette
2-3 el witte wijnazijn
2 tl pesto
5 el olijfolie
Gejodeerd zout
Peper
Tip: Varieer met verschillende smaken olie en azijn. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie met basilicum, olijfolie met rozemarijn, sesamolie en framboosazijn.
Wist je dat je lichaam voedingsstoffen uit een salade beter opneemt als je de salade combineert met een beetje olie? Zo zorgt de combinatie van salade met olie voor een betere opname van de vitamines A, E en K en van een aantal carotenoïden.
Deze blog komt uit mijn e-book ‘Lunch boosters‘. In dit e-book vertel ik je alles wat je moet weten over gezond lunchen en deel ik 13 van mijn favoriete lunchrecepten met je.